زیتون چگونه میرسد؟ | How is olive grown
زیتون رسیده چگونه است؟
راههای زیادی برای تشخیص “میوه رسیده زیتون” وجود دارد ولی باید به این نکته توجه نمود که
تعریف مشخص و ثابتی از “میوه رسیده زیتون” وجود ندارد
و این تعریف می تواند بسته به استفاده بعدی از آن متغیر باشد.
بعبارت ساده تر، “میوه رسیده زیتون” که به منظور روغن کشی استفاده می شود می تواند
از برخی جهات با “میوه رسیده زیتون” که به منظور تهیه کنسرو خوراکی برداشت می شود تعریف متفاوتی داشته باشد.
هرچند این بحث در حوزه تخصصی بسیار مفصل و گسترده می شود
ولی از آنجائیکه در اینجا هدف ما راهنمائی در حد معمول و کاربرد غیر صنعتی می باشد،
لذا حتی الامکان در حد ساده و مختصر به آن پرداخته می شود:
باید توجه نمود که هرچند نحوه و دوره زمانی رسیدن میوه زیتون در ارقام مختلف آن متفاوت است.
اما حتی درمورد یک رقم مشخص نیز عواملی وجود دارند که موجب میشوند نتوان زمان دقیق و ثابتی تعیین نمود.
عوامل زراعی باغبانی (هرس- کود دهی – آبیاری و..)
شرائط آب و هوائی و فصلی (میزان رطوبت – ساعات گرم روز- میزان دریافت تابش و.. )
و شرائط جغرافیائی مانند اختلاف از سطح دریا و عرض جغرافیائی در تعیین این زمان تاثیرگذار می باشند.
از سوی دیگر، فرایند رسیدن میوه زیتون بسیار طولانی و زمانبر است.
در فرایند رسیدن میوه زیتون، علاوه بر تغییر در ترکیبات مواد تشکیل دهنده میوه،
ترکیبات روغنی رنگ پوست میوه و گوشت آن دچار تغییراتی می شود.
از جمله جایگزینی آنتوسیائین بجای کلروفیل که موجب تغییراتی در ظاهر میوه می شود
و بعد از انکه میوه ها به حداکثر میزان رشد خود رسیدند، بتدریج شاهد تغییرات زیر در رنگ پوست آنها خواهیم بود:
– مرحله اول از سبز تیره به سبز روشن (کاهی)
– مرحله دوم به رنگ زرد با نقاط قرمز
– مرحله سوم به رنگ قرمز تیره مایل به بنفش کم رنگ
– در مرحله چهارم به رنگ سیاه براق
در تمام مراحل فوق رنگ گوشت میوه زیتون سبزرنگ (با تغییرات کم) باقی می ماند
اما در ادامه فریند رسیدن، رنگ پوست تقریبا ثابت باقی مانده و شاهد تغییرات زیر در رنگ گوشت میوه خواهیم بود:
_مرحله پنجم که رنگ گوشت میوه از سطح به عمق، از سبز به بنفش تغییر رنگ می دهد
_مرحله ششم که پوست میوه کاملا سیاه بوده و رنگ گوشت تا روی هسته بنفش می گردد.
_مرحله هفتم که هم رنگ پوست و هم رنگ گوشت هردو سیاه می شوند.
چنانچه از نظر کاربردی، هدف از برداشت میوه بتهیه کنسرو خوراکی باشد،
زمان مناسب برداشت میوه رسیده هنگامی است که میوه به حداکثر رشد خود رسیده
و رنگ پوست آن از سبز تیره به رنگ سبز روشن یا کاهی تغییر رنگ داده است.
در این مرحله که میوه به حداکثر اندازه خود رسیده است(cell/elongation) ،
اصطلاحا گفته می شود که میوه آب انداخته است
و چنانچه آن را بین دو انگشت فشار دهیم، از قسمت اتصال دم میوه آب کف آلودی خارج می شود.
باید به این نکته مهم توجه داشت که میوه های زیتون با هم نمی رسند
و از آنجائیکه بخش اعظمی از میوه های زیتون به منظور روغن کشی برداشت می شود،
هرچه زمان برداشت میوه دیرتر ار مرحله دوم باشد، میزان روغن استحصالی بیشتر خواهد بود
ولی در مقابل کیفیت روغن بخصوص از نظر میزان ترکیبات فنل موجود در آن کاهش می یابد
و از ارزش روغن کاسته می شود.
مطالب بیشتر:
شرایط ایده آل برای کاشت زیتون|کشت زیتون
معرفی آفات و بیماری های زیتون به همراه عکس و مشخصات
سال آوری درخت زیتون را کاهش دهید
مگس زیتون را شناسایی و کنترل کنید
زیتون آپارتمانی| چگونه در آپارتمان درخت زیتون بکاریم؟
آبیاری زیتون و چگونگی دستیابی به محصول اقتصادی زیتون
پرورش زیتون و نحوه کوددهی و تغذیه صحیح زیتون
هرس زیتون و هدف از هرس میوه دهی؟
هرس پیشرفته و جوان سازی درختان زیتون+فیلم
منبع: ایران الیو
۱ دیدگاه
[…] زیتون چگونه میرسد؟ | How is olive grown […]