نقش روغن زیتون در تغذیه و سلامتی | The role of olive oil in nutrition and health
تأثیر روغن زیتون بر انواع سرطان
سرطان دومین علت مرگ و میر در جهان است
عوامل سرطان زا بسیاری وجود دارد ، که مربوط به فرآیندهای غیر طبیعی بدن است.
از جمله مهمترین عوامل سرطان زا :
-
استرس اکسیداتیو بیش از حد
-
التهاب مزمن
-
اختلالات چرخه سلولی
-
بیان غیر طبیعی پروتوکوژن ها
-
آنژیوژنز
-
اختلالات متابولیک
استعمال سیگار ، رژیم غذایی ناسالم و سایر سبک های زندگی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد
تخمین زده می شود که از ۳۰ تا ۴۰ درصد از بیماران سرطانی (معادل ۳-۴ میلیون بیمار در سراسر جهان)
با رژیم غذایی مناسب ، فعالیت بدنی و حفظ وزن طبیعی می توان جلوگیری کرد.
مطالعات اپیدمیولوژیک سنتی نشان داده است که افزایش مصرف میوه و سبزیجات می تواند
بروز بیماریهای دژنراتیو مزمن مانند سرطان را کاهش دهد.
فیبر موجود در غلات ، میوه ها و سبزیجات می تواند از بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.
علاوه بر این ، مصرف مقدار مناسب میوه می تواند باعث کاهش بروز سرطان ریه شود
در این راستا ، یک متاآنالیز از گروه کوه شناسی زیست محیطی نشان می دهد
که در مقایسه با سایر مناطق ، کشورهای منطقه مدیترانه از عوارض و مرگ و میر سرطان نسبتاً کم برخوردار هستند
( مقاله صوفی و همکاران ، ۲۰۰۸)
یک مطالعه آینده نگر که توسط Trichopoulou و همکارانش در سال ۲۰۰۳ انجام شد.
نشان داد که پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای با روغن زیتون به عنوان منبع اصلی چربی
می تواند میزان مرگ و میر همه انواع سرطان را کاهش دهد
در کشورهای غربی رژیم سنتی مدیترانه ای می تواند
بروز سرطان روده بزرگ را حدود ۲۵٪ ،
سرطان سینه را ۱۵٪
و سرطان پروستات ، لوزالمعده و آندومتر را ۱۰٪ کاهش دهد.
رژیم غذایی سنتی مدیترانه ای همراه با روغن زیتون به مدت ۴.۸ سال برای زنان مسن میتواند
پیشگیری اولیه از سرطان سینه را تقویت کند.
با این حال ، مطالعات EPIC نشان داده اند که مصرف روغن زیتون در دوران بزرگسالی ،
خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان یائسه را کاهش نمی دهد.
با این حال ، مصرف روغن زیتون با سطح تومور گیرنده های منفی استروژن و پروژسترون همبستگی منفی دارد.
در عین حال ، رژیم مدیترانه ای می تواند بروز سرطان معده را کاهش دهد.
احتمالاً به این دلیل که روغن زیتون دارای اثر ضد باکتریایی بر روی هلیکوباکتر پیلوری است.
هلیکوباکتر پیلوری مربوط به زخم معده و حتی سرطان معده است.
روغن زیتون دارای خاصیت محافظتی است
تعداد زیادی از مطالعات نشان داده اند که مصرف روغن زیتون با بروز انواع مختلف سرطان ارتباط منفی دارد.
با این حال ، اکثر همبستگی های منفی بین روغن زیتون و تومورها ناشی از مطالعات موردی است.
برای این منظور ، یک مطالعه متاآنالیز شامل ۱۹ مطالعه کنترل موردی یا
۱۳۸۰۰ بیمار مبتلا به سرطان و ۲۳.۳۴۰ جمعیت تحت کنترل نشان داد
که در افراد با بیشترین میزان دریافت روغن زیتون ، شیوع انواع سرطان کمتر بود.
این تجزیه و تحلیل متا نشان داد که مصرف بیشتر روغن زیتون میتواند
باعث کاهش سرطان دستگاه گوارش و سرطان پستان شود.
Psaltopoulou و همکاران ، ۲۰۱۱
روغن زیتون سرشار از اسکالن است.
اسکالن یک کربوهیدرات است و دارای فعالیت آنتی اکسیدانی داخل سلولی و سرکوب کننده تومور است.
بنابراین ، روغن زیتون نیز به عنوان یک عامل محافظ در برابر سرطان پوست در نظر گرفته می شود.
اگرچه روغن زیتون به بدن وارد می شود
اما مقادیر بالای اسکالن نیز به راحتی می تواند به سطح پوست انسان برسد
و از این طریق از پوست محافظت میکند.
سرانجام ، ترکیبات فنلی زیتون نیز تأثیر مهاری بر سرطان دارند.
از یک طرف ، ترکیبات فنلی زیتون می توانند اکسیداسیون DNA را مهار کنند
اکسیداسیون DNA می تواند بخشی از جهش های DNA را ایجاد کند
که ممکن است باعث سرطان شود
از طرف دیگر ، ترکیبات فنلی زیتون می تواند بر چرخه سلولی تأثیر بگذارد.
اثر ترکیبات فنلی زیتون را می توان با مکانیسم های زیر توضیح داد :
-
اثر متقابل آن با استروئیدها و عملکردهای با واسطه گیرنده فاکتور رشد
-
اثر متقابل آن با پروتئین کینازهای خاص و انکوژن ها / انکوپروتئین ها
-
توانایی آن در مهار انتشار تومور و فعالیت ترانسفراز
-
تأثیر مستقیم آن بر اسیدهای نوکلئیک و پروتئینهای هسته ای
بنابراین ترکیب روغن زیتون از پتانسیل بیوشیمیایی بسیار خوبی در پیشگیری و درمان سرطان برخوردار است
و همچنین پایه و اساس ایجاد مدل های بالینی را برای تعیین نقش عملکردی روغن زیتون در آینده فراهم می کند.