۹ روغن گیاهی سالم و پرخاصیت| Healthy and nutritious vegetable oil
روغن از جمله موادی است که خواه ناخواه همه روزه از آن استفاده میکنیم.
درباره خواص و مضرات انواع روغنها به مطالب بسیاری در دنیای اینترنت اشاره شده است.
یکی از پرخاصیت ترین و سالم ترین روغنها، روغن گیاهی است.
اما در این مطلب قصد داریم ۹ مورد از سالم ترین روغن های گیاهی را به شما عزیزان معرفی نماییم.
روغن زیتون
روغن هسته زردآلو
روغن بادام
روغن آووکادو
روغن هسته انگور
روغن نارگیل
روغن ذرت
روغن آفتابگردان
روغن گردو
روغن هسته زردآلو:
روغن هسته زردآلو
اصل این روغن را می توان در جنوب شرقی آسیا یافت که روغنی بسیار سبک و بدون بو است و بعنوان روغن هسته زردآلو شناخته می شود که از دانه های خشک شده زردآلو گرفته می شود. این روغن حاوی مقادیر زیادی ویتامین A ، C ،E و همچنین فیبر غذایی و پتاسیم است.
یکی از بهترین روغنها برای ماساژ است و به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و مواد مغذی موجود در آن خواص زیادی برای سلامتی و زیبایی پوست و مو دارد.
از جمله خواص روغن هسته زردآلو میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
مرطوب کنندهی پوست:
روغن هسته زردآلو برای افرادی که پوست حساس دارند مناسب است.
کاهش چین و چروک:
روغن هسته زردآلو به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و مواد مغذی موجود در آن
یکی از بهترین روغن های گیاهی برای کاهش علائم پیری مانند چین و چروکها و لکه های پوستی است
درمان سیاهی و پف دور چشم:
روغن هسته زردآلو مانند روغن بادام می تواند در اطراف چشم استفاده شود.
این روغن، سیاهی و پف دور چشم را کاهش میدهد.
لایه برداری پوست:
روغن هسته زردآلو مانند روغن زیتون و بادام برای لایه برداری پوست استفاده میشود.
نرم کننده و تقویت کننده مو:
روغن هسته زردآلو توسط بسیاری از مردم جهان برای مراقبت از موها استفاده میشود.
دیگر خواص روغن هسته زردآلو:
سلامت قلب
پیشگیری و درمان سرطان
کاهش فشار خون
درمان سرماخوردگی
کاهش علائم آرتروز
ماساژ
نکته مهم در مورد مصرف روغن هسته زردآلو:
به طور کلی روغن هسته زردآلو برای استفاده موضعی کاملا ایمن است،
اما مصرف خوراکی آن میتواند خطرناک باشد.
روغن بادام:
روغن بادام
روغن بادام از محبوب ترین انواع روغن های طبیعی است
که به خاطر فواید فراوانی که برای سلامتی و زیبایی پوست و مو دارد به شهرت رسیده است.
روغن بادام در دو نوع روغن بادام تلخ و شیرین یافت می شود.
روغن بادام شیرین دارای کاربردهای زیادی در صنعت آشپزی، داروسازی و آرایشی می باشد
در حالی که روغن بادام تلخ اغلب برای استعمال خارجی استفاده شده
و مصرف خوراکی آن خطرناک و مرگ آور است.
طبع روغن بادام شیرین گرم رو به معتدل و طبع روغن بادام تلخ گرم است.
خواص بادام تلخ:
ضد قارچ و کرم
درمان اسپاسم
ضد باکتری
مسکن و آرامبخش
ضد یبوست
ادرار آور
ضد سرطان
خواص بادام شیرین:
سلامت پوست
رفع سیاهی دور چشم
ضد پیری
لایه برداری
درمان اگزما و پسوریازیس
ضد آفتاب طبیعی
نرم کننده پوست
پاک کننده آرایش
درمان خشکی لب ها
کاهش چین و چروک پوست
از بین بردن خطوط سفید
موهای بلند و سالم
درمان موخوره
براق کننده مو
درمان شوره سر
کاهش التهاب پوست سر
تقویت و افزایش رشد مژه ها
تقویت ناخن ها
سلامت قلب
کنترل فشار خون و کلسترول
تقویت سیستم ایمنی بدن
ضد دیابت
ضد یبوست
تقویت حافظه و سیستم عصبی
رشد استخوان ها
کاهش درد
منبع غنی ویتامین و مواد معدنی
ضد التهاب
انرژی زا
پیشگیری از سرطان
کاهش وزن
درمان درد گوش
روغن آفتابگردان:
روغن آفتابگردان
روغن آفتابگردان یکی از روغن های رایجی است
که برای سرخ کردن و پخت و پز مواد غذایی، کاربرد گسترده ای دارد.
این روغن را از دانه های روغنی گل آفتابگردان استخراج می کنند.
از این روغن برای مصارف خوراکی استفاده میشود.
روغن آفتابگردان، یکی از سالم ترین روغن های نباتی است.
این روغن سرشار از ویتامین E ، اسید فولیک، ویتامین B، آهن و روی بوده
و در کاهش شدت دفعات گر گرفتگی به زنان یائسه کمک کرده
و از مشکلات بیماری قند میکاهد.
این روغن به دلیل غنی بودن از اسیدهای چرب غیراشباع برای سلامتی مفید و در تثبیت کلسترول خون موثر است.
روغن آفتابگردان یکی از بهترین روغنهای خوراکی است که برای پوست نیز مفید است.
خاصیت ضدالتهابی آن باعث میشود تا التهابات یا سوزش پوست به هر دلیل داخلی یا خارجی برطرف شود.
از این روغن میتوان هر روز استفاده کرد.
بخصوص کسانی که پوست آنها در اثر تابش آفتاب یا واکنش های آلرژیک و یا گزش حشرات آسیب دیده است
روغن استخراج شده از دانههای آفتابگردان یکی از غنی ترین روغنهای گیاهی محسوب می شود
که بخش عمده ای از آن را تری گلیسرولها (۹۸ تا ۹۹ درصد)
و بخش کوچکی از آن را فسفولیپیدها، توکوفرول ها و استرول ها تشکیل می دهند
و میزان اسید پالمتیک در این روغن کم است.
ویتامین E موجود در روغن آفتابگردان
نه تنها از پوستتان در برابر عوامل خارجی و اشعه UV محافظت می کند
بلکه مانع خشک شدن پوست نیز میشود و از به وجود آمدن چین و چروک جلوگیری می کند.
روغن آفتابگردان علاوه بر ویتامین E ، ویتامین A و C و D نیز دارد،
همچنین بتاکاروتن و موم موجود در این روغن
با ایجاد یک لایه روی پوستتان از سلول های پوست محافظت می کند.
روغن نارگیل:
روغن نارگیل
از این روغن نه تنها در کشورهای گرمسیر که مزارع نارگیل فراوان دارند،
بلکه در ایالات متحده، کانادا، اروپا و استرالیا نیز استفاده می شود.
اخیراً مردم دوباره به شگفتی های روغن نارگیل پی برده
و این روغن دوباره در سراسر دنیا محبوبیت خود را بدست آورده است.
خواص روغن نارگیل بسیار است،
روغن نارگیل برای محافظت از پوست و مو، کاهش وزن، درمان عفونت قارچی،
بهبود هضم غذا و بهبود ایمنی بدن در برابر عفونت ها و بیماری ها بسیار موثر است.
مهم ترین خواص روغن نارگیل در محافظت از پوست و مو است.
روغن نارگیل به دلیل خواص شگفت انگیزی که دارد، بسیار توسط متخصص پوست توصیه می شود.
روغن آووکادو:
روغن آووکادو
روغن آووکادو روغنی است خوراکی که از گیاه آووکادو (پرسی آمریکانا) کشیده میشود.
این روغن در سالادها و بشقابهای خام استفاده فراوانی دارد.
استفاده خوراکی دیگر آن برای پختوپز میباشد. این روغن در روان کنندهها قابل استفاده است
و همچنین استفاده فراوانی در صنایع آرایشی دارد.
استفاده از روغن آووکادو در صنایع آرایشی بهداشتی
از جهت خاصیت جوانسازی و آبرسانی این روغن بسیار قابل توجه است.
تحقیقات نشان دادهاند که روغن آووکادو خواص فراوانی برای افراد دیابتیک و افراد با کلسترول بالا دارد.
در تحقیقاتی نشان داده شد خواص روغن آووکادو با روغن زیتون برابری میکند.
شواهدی مبنی بر تاثیر مثبت این روغن بر بیماران دیابتیک نوع ۲ که مشکلات کبدی پیدا میکنند هم وجود دارد.
همچنین روغن آووکادو خاصیت کاهش دردهای روماتیسمی را داراست.
روغن هسته انگور:
روغن هسته انگور
روغن هسته انگور سرشار از بتاکاروتن و ویتامینهای D ، C و E است.
همچنین اسیدهای چربی مانند پالمیتیک، استئاریک و لینولئیک در این روغن وجود دارد.
این روغن فاقد سدیم و کلسترول بوده
و میزان اسید های چرب غیراشباع آن تا ۹۰ درصد می رسد.
خاصیت آنتی اکسیدانی آن ۵۰ برابر ویتامین E و ۲۰ برابر ویتامین C است.
روغن هسته انگور ترکیب های آنتی اکسیدانی و فنولی بالاتری نسبت به سایر روغن ها دارد.
علاوه بر مصرف خوراکی، روغن انگور در تولید لوازم آریشی و بهداشتی
مانند انواع کرم های صورت، نرم کننده، مرطوب کننده و… کاربرد دارد.
روغن هسته انگور میزان کلسترول مفید را افزایش و کلسترول مضر را کاهش می دهد.
اسید لینولئیک موجود در روغن هسته انگور، برای بازسازی پوست لازم است
و تاثیر نرم کننده ای روی پوست و مو دارد.
روغن دانه انگور یک مرطوب کننده فوق العاده است، به سرعت و به راحتی به پوست جذب می شود.
روغن گردو:
روغن گردو
روغن گردو روغن استخراج شده از گردو بوده که علاوه بر خواص گردو خواص دیگری نیز داشته
و می توان از آن بصورت موضعی استفاده کرد.
از آنجایی که روغن گردو نسبت به حرارت حساس است بهتر است از آن داخل انواع سالاد استفاده کنید.
این روغن جایگزین خوبی برای روغن زیتون است.
همچنین استفاده موضعی از آن بر روی پوست و مو تاثیرات مثبتی دارد.
به طور مثال مالیدن روغن گردو دور چشم باعث از بین رفتن چین و چروک و سیاهی دور چشم می شود.
و ماساژ سر و موها با آن باعث تقویت مو می شود.
اگر روغن گردو را به طور منظم و به اندازه مصرف کنید
می تواند کلسترول بد خون و ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.
این روغن ضد سرطان بوده و می تواند رشد تومورهای بدخیم را کنترل کند.
روغن ذرت یا کانولا:
روغن ذرت یا کانولا
روغن ذرت نقش مهمی در تامین اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای K و E داشته
و اثرات مفیدی بر سیستم قلبی- عروقی و همچنین سیستم ایمنی دارد.
این روغن حاوی مقادیر بالایی از اسیدهای چرب غیراشباع و مقادیر کمی اسیدهای چرب اشباع شده است
که از این نظر نیز برای سلامتی بسیار مفید میباشد.
از جمله مصارف غیرغذایى روغن ذرت مىتوان به مصارف دارویى
به عنوان حامل ویتامین E و سایر ترکیبات دارویى در کپسولها، ساخت مواد شیمیایى و حشره کشها،
تولید لسیتین، تهیه رنگ و لاک، ترکیبات عایق، پوشش سطوح، صابونسازى، نساجى و … اشاره نمود.
روغن زیتون:
روغن زیتون
روغن زیتون از قابل هضم ترین روغن هاست
و اسیدهای چرب موجود در آن موجب بالا رفتن مقدار کلسترول خوب خون می شود
همچنین بدلیل بالا بودن ویتامین E و پلی فنل ها در آن به پیشگیری از سرطان ،
جلوگیری از یبوست و نرمی و لطافت پوست کمک میکند.
روغن زیتون را علاوه برپخت و پز به عنوان چاشنی در سالاد و بعضی غذاها میتوان استفاده کرد.
و لیکن باید توجه داشت که روغن زیتون در مقابل عواملی مثل نور و هوا تغییر پیدا کرده
و مواد ایجاد شده سبب فساد در روغن زیتون می شود.
همچنین از آنجا که روغن های مایع و خصوصا روغن زیتون دارای اسیدهای چرب اشباع نشده هستند
در مقابل حرارت مقاومت ندارند و با حرارت ارزش تغذیه ای روغن مایع و روغن زیتون کاهش پیدا کرده
و در آن مواد سمی و سرطانزا ایجاد می شود.
برای اطمینان از سلامت روغن زیتون لازم است
آنرا در جای خنک و دور از نور نگهداری و از دادن حرارت مستقیم به آن خودداری کنید
این کار به حفظ کیفیت و طعم روغن زیتون نیز کمک خواهد کرد.
همچنین بایستی مقدار متعادلی از روغن زیتون مصرف کنید
چرا که هریک قاشق غذاخوری آن معادل ۱۲۰ کیلوکالری انرژی داشته