روش تهیه زیتون کنسروی سیاه
برای تهیه کنسرو زیتون سیاه از روشهای گوناگونی استفاده می شود
که یکی از روشهای ساده آن به قرار زیر است:
پس از اینکه میوه های زیتون بر روی درخت زرد شده و کم و بیش متمایل به رنگ سیاه شدند
پیش از چروکیده شدن، زیتونها را برداشت نموده و تمیز می نمایند.
سپس زیتون ها را ۳ الی ۴ نوبت بطور متناوب در محلول سود یک درصد قرارداده و هوا می دهند.
بدین ترتیب که روز اول مدت ۲۴ ساعت در محلول سود ۱% قرارداده
و روز دوم آنها را از سود بیرون آورده
و با پهن کردن برروی پارچه تمیز و یا قرار دادن در سبد پلاستیکی
بمدت ۲۴ ساعت در معرض هوا قرار می دهند.
مجدداً در نوبت دوم برای روزهای سوم و چهارم ۲۴ ساعت در محلول سود ۱% قرار داده
و ۲۴ ساعت هوادهی انجام می گردد.
نوبت سوم روزهای پنجم و ششم
و نوبت چهارم که در روزهای هفتم و هشتم است بهمان ترتیب عمل می گردد.
توجه:
برای زیتونهای از ارقام لطیف و ریز مانند ماری و کرونایکی، نوبت چهارم لازم نیست.
بعد از آخرین نوبت سود دهی،
زیتونها را در آب نمک ۱۰-۸ درصد به همراه یکی از ترکیبات زیر برای مدت ۳ هفته نگهداری می کنند:
سولفات آهن خوراکی به نسبت یک در هزار (۱۰۰۰ ppm) یا ۱۰گرم برای ۱۰ کیلو گرم زیتون یا
گلیکونات آهن یا لاکتات آهن به نسبت نیم در هزار یا ۵ گرم برای ۱۰ کیلو زیتون
سپس غلظت آب نمک را به ۳% رسانیده و زیتون سیاه آماده مصرف می شود.
بهتر است قبل از مصرف، حدود یک هفته در آب نمک ۳% باقی بماند.
بنا به ذائقه مصرف کننده میتوان پس از خارج کردن هسته زیتون،
کنسرو تهیه شده را با چاشنی های مختلف مانند مغز پسته فراوری نمود.
در تهیه و مصرف کنسرو زیتون سیاه توجه به نکات زیر لازم است.
الف- چنانچه کنسرو سیاه زیتون مدت زیادی در آب نمک غلیظ قرار گیرد،
رنگ آن از سیاهی به زردی متمایل می گردد که می توان برای مدت کوتاهی آن را از محلول بیرون آورده
و بمدت یک تا دو ساعت هوادهی نمود.
رنگ آن مجدداً سیاه خواهد شد و یا میتوان زیتونها را در ظروف شیشه ای در برابر نور قرار داد.
ب- می توان زیتونهای کنسروی سیاه شده را قبل از مصرف یا ارائه به بازار با مقدار کمی روغن زیتون
و با کمک یک عدد برس تمیز جلا داده که براق و بازار پسند خواهد شد.
پ- باید توجه داشت که علاوه بر سولفات آهن خوراکی و گلیکونات آهن می توان از مواد مجازخوراکی
مانند قرصهای آهن خوراکی و حتی کاکائو برای تهیه کنسرو سیاه زیتون استفاده کرد.
توجه:
در برخی موارد مشاهده شده است که افراد ناآگاه و یا سودجو،
برای سیاه کردن زیتون از مواد غیرمجاز غیرخوراکی مانند
براده آهن و یا قطعات میلگرد آهنی استفاده می نمایند.
این عمل علیرغم کارائی، از لحاظ بهداشتی غیر مجاز بوده و قابل توصیه نمی باشد.
ضمن اینکه مصرف بیش از حد مواد خوراکی مجاز نیز می تواند عوارضی از قبیل
خشکی دهان و مری و حساسیت روده را در پی داشته باشد.
با توجه به این موضوع توصیه می شود قبل از خرید و مصرف انواع زیتون سیاه موجود در بازار،
حتما از صحت عمل آوری زیتون مطمئن شد.
ت- چنانچه زیتونهای کنسروی به عمل آمده اعم از سیاه یا سبز نرم شده باشند،
اضافه کردن یون کلسیم(Ca – -) مانند افزودن آب آهک یا قرصهای کلسیم دار(کلرور کلسیم)،
موجب سفت شدن زیتون خواهد شد.
ث- بهترین نوع زیتون برای تهیه کنسرو زیتون سیاه از ارقام
ماری کوچک
زرد زیتون
زیتون روغنی شمال(در استان فارس بنام شنگه معروف شده است)
فیشمی
کنسرو الیا
میشن
و از ارقام دانه ریز نوع زیتون کرونایکی است.
تقریبا تمام ارقام زیتون پس از رسیدن بر روی درخت بتدریج از رنگ سبز به رنگ تیره
ترکیبی از بنفش و بنفش مایل به سیاه تغییر رنگ می دهند
ولی هیچ کدام در زمان نارس بودن رنگ تیره و یا سیاه ندارند.
مطالب بیشتر:
کنسرو زیتون سبز و روش فرآوری آن
تهیه زیتون شکسته با آب نمک +فیلم
محلول سود ما نمک اضافه میکنیم بهش چرا تو مطلب درج نشده؟
روش اصلی فرآوری زیتون سیاه طبق دستورالعمل به همین صورت است که اگر به صورت صحیح و با دقت بالا اجرا شود نیازی به استفاده از نمک در طی سود زنی نمیباشد افزودن نمک حین فرآوری برای افراد مبتدی و کسانی است که احتمال دارد با کم و زیاد کردن سود و عدم رعایت برخی آیتم ها مانند دما و … موجب خراب شدن زیتون گردند
با سپاس از همراهی شما کاربر عزیز
دلیل تغییر رنگ زیتون سیاه به زردی پس از کنسرو کردن چیست و راه حل صنعتی آن چه میباشد
سلام
ضمن عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی
زیتون سیاه خام قابلیت کنسروی شدن ندارد و باید از آن در تهیه روغن زیتون استفاده کرد.
زیتون های سیاه موجود در بازار با استفاده از مواد شیمیایی مانند گلوکانات آهن از رنگ سبز به سیاه تغییر داده می شوند و با توجه گران بودن این ماده شیمیایی بسیاری از سودجویان مشتقات آهن را جایگزین این ماده می کنند بنابراین تهیه و استفاده از آن توصیه نمی شود