مان یا شیرابه قندی زیتون چیست؟ |خواص شیره و عصاره زیتون
مان یا شیرابه قندی زیتون چگونه تولید میشود و چه خواصی دارد؟
از پوست درخت زیتون نوعی ماده قندی تراوش میشود
که اصطلاحا به آن مان یا شیرابه قندی زیتون گفته میشود.
مان زیتون در معرض هوا به تدریج سفت میشود.
مان ماده ای با طعم کمی شیرین و ملایم است.
که همانطور که گفته شد بعنوان یکی از فرآورده های جانبی از پوست درخت زیتون بدست می آید،
مان زیتون حاصل برهم کنش عوامل زنده و غیرزنده در اکوسیستم ها با خواص درمانی شناخته شده است.
مصارف متنوع مان زیتون ریشه در طب سنتی و کهن دارد
و حکمای نامی ایران زمین از جمله ابن سینا و ابوریحان بیرونی به خواص درمانی مان ها اشاراتی داشته اند.
از انواع مان های درمانی موجود در طبیعت:
-
مان گز علفی
-
مان ترنجبین
-
مان شیرخشت
-
مان گزانگبین
-
مان شکر تیغال
-
مان بید خشت یا بید انگبین
-
مان زیتون
-
و …
با توجه به نتایج پژوهش ها بر روی انواع مان (شیرابه های قندی):
-
مان دارای ارزش غذایی و دارویی فراوانی می باشد
-
و به عنوان جایگزینی مناسب برای قند در تولید غذاهای هدفمند ارزیابی می شود.
-
مواد موثره موجود در مان زیتون خواص درمانی و مصرف خوراکی و دارویی دارد.
ترکیبات قندی موجود در مان زیتون حاصل از
واکنشهای متابولیسم ثانویه گیاه، حشره مولد و برهم کنش آنها در شرایط خاص اکولوژیکی است.
متاسفانه ماده یا مواد موثره مان زیتون تاکنون مورد بررسی دقیق و شناسایی فرمول شیمیایی قرار گرفته نشده است
همانطور که گفته شد مان یا شیرابه های قندی
از تعامل شرایط ویژه اکولوژیکی زیست بوم، فعالیت حشره های خاص برروی گونه های میزبان گیاهی ویژه حاصل می آیند.
مثلث تولید مان شامل شرایط ویژه اکولوژیکی، گونه حشره و میزبان گیاهی خاص است
که حضور هر سه عامل متضمن تولید مان است.
مطالب بیشتر:
برگ زیتون از نظر پزشکی چه مزایایی دارد
خواص زیتون از منظر تجربه و واقعیت| ۲۱ خاصیت زیتون